logo
Cennik
link
Rezerwacja
link
Referencje
link
Kontakt
link
Najbliższe szkolenia
24 - 26.02.2016 Wstęp do metodyki 4TG


Wspieramy:


Szkolenia sprzedażowe
ZARZĄDZANIE ZESPOŁEM HANDLOWYM I SPRZEDAŻ

CZYLI JAK KIERWOWAC ZESPOŁEM HANDLOWYM,  ABY OSIĄGAŁ ZAŁOŻONE CELE I ZADANIA

Czas realizacji szkolenia: 
24  godziny lekcyjne,

Cel szkolenia:
Doskonalenie umiejętności zarządzania zespołem sprzedażowym w placówce handlowej. Kształtowanie pozytywnych postaw podczas sprzedaży, negocjacji i mediacji. Rozwijanie umiejętności efektywnego planowania i organizowania swojej pracy. Kształtowanie pozytywnego wizerunku placówki handlowej wśród Klientów w oparciu o wysokie standardy Obsługi Klienta.

Nabyte umiejętności:
Znajomość zasad zarządzania zespołem handlowym: planowania, wyznaczania i egzekwowania celów i zadań. Wiedza na temat wykorzystania technik planowania i organizacji swojej pracy. Znajomość technik sprzedaży i umiejętność ich wykorzystywania w praktyce. Wiedza na temat mediacji i negocjacji. Umiejętność zarządzania półką sklepową i znajomość zasad merchandisingu

Stare chińskie przysłowie mówi:
„Wszystkie drogi zaprowadzą Cię do celu jeżeli nie wiesz dokąd zmierzasz”.

Celem nadrzędnym tego szkolenia jest pokazanie optymalnej drogi do celu (sprzedażowego), po to by nie tracić czasu na błądzenie.

Program szkolenia:
Ofensywne techniki sprzedaży i obsługa Klienta

  1. Wpływ jakości obsługi na sprzedaż
  2. Budowanie markowej obsługi Klienta
  3. Przygotowanie do sprzedaży
  4. Poszukiwanie Klientów
  5. Etapy profesjonalnej sprzedaży
  6. Budowanie pomostów z Klientem w przyszłość
  7. Rozpoznawanie sygnałów potrzeb uruchamianych werbalnie i niewerbalnie (komunikacja w sprzedaży),
  8. Dostosowanie poziomu obsługi do potrzeb Klienta
  9. Aktywne słuchanie potrzeb Klienta
    -    klaryfikacja
    -    zadawanie pytań (rodzaje pytań)
    -    dowartościowanie
    -    podsumowanie
    -    parafraza
  10. Prezentacja produktów i usług
  11. Sposoby i techniki odpowiadania na zastrzeżenia Klienta
  12. Techniki asertywnego radzenia sobie z odmowa Klienta
  13. Radzenie sobie z negatywnymi emocjami Klienta
  14. Techniki zamykania sprzedaży
  15. Obsługa posprzedażna
  16. Utrzymanie Klienta
  17. Edukowanie Klienta

Negocjacje i mediacje

  1. Charakterystyka procesu negocjacyjnego
  2. Co powinny zapewnić negocjacje?
  3. Kiedy nie należy negocjować?
  4. Cechy skutecznych negocjacji
  5. Najczęściej popełniane błędy w negocjacjach i jak ich uniknąć?
  6. Przygotowanie do negocjacji
  7. Etapy negocjacji
  8. Techniki radzenia sobie z impasem i patem negocjacyjnym
  9. Strategie i techniki negocjacyjne: wygrana-wygrana
  10. Najlepsza Alternatywa Negocjowanego porozumienia
  11. Zmienne w negocjacjach
  12. Taktyki podporządkowania oponenta
  13. Manipulacje, blef i chwyty w negocjacjach
  14. Jak rozpoznać kłamstwo u partnera negocjacyjnego i jak na nie reagować?
  15. Czym są mediacje i kiedy je zastosować?
  16. Cechy, umiejętności skutecznego mediatora
  17. Rola mediatora w konflikcie negocjacyjnym
  18. Istota i cel mediacji
  19. Procedura, krok po kroku, prowadzenia skutecznej mediacji
  20. Techniki perswazji w skutecznym przekonywaniu

Planowanie i organizacja pracy

  1. Korzyści z lepszego zarządzania czasem
  2. Umiejętność samoorganizacji
  3. Pożeracze czasu-jak z nimi walczyć?
  4. Zasady delegowania zadań
  5. Instrumenty skutecznego zarządzania czasem pracy
  6. Korzyści z planowania
  7. Przeszkody w planowaniu i sposoby ich eliminacji
  8. Harmonogram pracy
  9. Planowanie celów i zadań (Reguła SMART)
  10. Przygotowanie do codziennej pracy
  11. Zakończenie dnia pracy
  12. Raporty i sprawozdania z wyników pracy

Zarządzanie wynikiem sklepu

  1. Zarządzanie przez cele
  2. Wyznaczenie celów i zdań
  3. Rozmowy planujące
  4. Rozmowy korygujące
  5. Techniki motywowania pracowników
  6. Obszary zarządzania: planowanie, organizowanie, kierowanie i kontrola,
  7. Model Blanchard’a i Herseya: Chce/Potrafi

Zarządzanie półką sklepową (elementy merchandisingu)

  1. Co, gdzie, jak, - czyli dla kogo jest półka sklepowa?
  2. Segmentacja Klienta
  3. Rozmieszczenie towarów na półce – ekspozycja. Instrumenty ekspozycji towarów
  4. Marketing mix
  5. Ścieżki komunikacyjne
  6. Promocja sprzedaży

Skuteczna sprzedaż

  1. Planowanie i organizowanie pracy zespołu
  2. Analizowanie wyników sprzedaży
  3. Monitorowanie, kontrolowanie i ocenianie pracowników
  4. Prowadzenie ciągłego treningu indywidualnego z pracownikami
  5. Uczestniczenie w sprzedaży
  6. Aktywny udział w pracach całego zespołu
  7. Wyjaśnianie sytuacji konfliktowych
  8. Załatwianie reklamacji
  9. Dbanie o wysoki poziom jakości obsługi klientów w ramach całego zespołu sprzedaży
  10. Monitorowanie realizacji celów sprzedażowych dla swojego zespołu
  11. Składanie raportów
  12. Kontrolowanie poziomu rentowności
  13. Kontrolowanie na bieżąco zasobów materiałowych
  14. Raportowanie w określonych terminach do  przełożonego, realizacji celów sprzedażowych oraz pracy zespołu

< powrót